Új, Greenline Akkumulátoros Mentőeszközök

  • 2014. december 5.

A Holmatro bemutatja új akkumulátoros mentőeszközeit, azon Greenline sorozat részeként, mely a 2012-ben bevezetett akkumulátoros tápegységgel indult. A sorozat legújabb elemei kombi eszközök, NCT vágók, mentőhengerek és egy feszítő.

Vehicle_Rescue_News_images_1260_600_q94_WEB_Greenline-tools-press-picture-Vehicle-Rescue-1_12926A Greenline sorozat minden terméke emisszió-mentes, mely egészségesebb a mentésben résztvevők, illetve a mentett személyek számára is, különösen zárt (földalatti) térben, pl. alagutak, vonatok, buszok, összedőlt épületek. A termékek kisebb energiafogyasztásúak, halkabb működésük pedig csökkenti a mentett személy stressz-szintjét, illetve növeli a mentés helyszínén a kommunikáció hatékonyságát. Ugyanakkor a nagy kapacitású akkumulátorok (lítium-ion az eszközben és lítium-vas-foszfát a tápegységben) maximális működési időt biztosítanak.

A Greenline sorozat kibővítésével a Holmatro választási lehetőséget kínál a mentést végzők számára: az optimális mobilitást jelentő akkumulátoros mentőeszközök használatát vagy a már meglévő Holmatro eszközök működtetését akkumulátoros tápegységgel. Ez utóbbi bármely mentési helyzetben használható, beleértve a vízi, ill. a víz alatti mentést is, amikor a tápegységet szárazföldre helyezve a szerszámok tömlő hosszabbítással érhetők el.

Az akkumulátoros eszközök további jellemzői

Az akkumulátoros tápegység működése alapjáraton jóval halkabb, míg bekapcsolt állapotban (használaton kívül) egyáltalán nincs hangja. A lítium-ion akkumulátoroknak kicsi az önkisülésük, hosszabb az élettartamuk; és mivel nincs memória effektus, megtartják nagy teljesítményüket. Egy beépített LED kijelző mutatja az akkumulátor kapacitását, az eszköz kikapcsolt állapotában pedig egy gomb megnyomásával ellenőrizhető az akkumulátor töltöttségi szintje. Az eszköz felső részén egy egyszerűen nyíló és automatikusan záródó rendszer teszi lehetővé, hogy másodpercek alatt, egy kézzel akkumulátort cseréljünk – még szűk helyen is. A Holmatro gondolt az ergonómiára is: mindegyik akkumulátoros eszköz jól kiegyensúlyozott és a kezelő fogantyú mindig könnyen elérhető, még az eszköz forgatásakor is. Ez azt is jelenti, hogy az eszközt működtető kéz mindig ugyanabban a pozícióban maradhat.

Különleges modellek

A meglévő hidraulikus eszközök akkumulátoros változatai mellett a Holmatro bemutat két teljesen új kombi szerszámot, melyek kis súlyúak és kompakt kivitelben készülnek: a GCT 5111-t és a GCT 5117-t. Ezek az eszközök kifejezetten gyors beavatkozású gépjármű mentési helyzetekre, illetve a városi kutató-mentő csapatok számára lettek kifejlesztve. A rövid karú 5111-es modell rendkívül nagy feszítőerővel rendelkezik, a hosszú karú 5117-es modellnek pedig nagyon nagy a feszítő távolsága. Mindkét típusra jellemző az eszköz méretéhez és súlyához viszonyított nagy vágóerő. Ez lehetővé teszi a mentést végzők számára a mentési helyzet természetéből adódó legmegfelelőbb eszköz kiválasztását.