MENTŐESZKÖZÖK SZERVIZELÉSE ÉS KARBANTARTÁSA A COVID-19 IDEJÉN

  • 2021. január 18.

A Holmatro USA mentési szaktanácsadója Dan Crowbridge blogbejegyzést (Rescue Tool Maintenance in Times of COVID-19) tett közzé a Holmatro honlapján.

Néhány gondolat – nem hiteles fordításban – az írásból:

„Mivel egy újév kezdődött, akarva akaratlanul visszanézünk az elmúlt évre, amely váratlan és soha nem látott eseményeket hozott. A tűzoltóságok háza táján sok tevékenységet töröltek, elhalasztottak vagy elhanyagoltak a COVID-19 járvány miatt. Az egyik ilyen tevékenység lehetett az eszközök és berendezések éves szervizelése és karbantartása. Az idei újév némi bizonytalansággal indul, ezért jobban fel kell készülnünk arra, hogy terveket dolgozzunk ki a szervizelési és karbantartási tevékenységek kezelésére. Ennek a blognak a célja, hogy segítsen kidolgozni a hidraulikus mentőeszközök szervizelésére és karbantartására vonatkozó tervet.

MIÉRT FONTOS A SZERVÍZ A HIDRAULIKUS MENTŐ ESZKÖZÖK SZÁMÁRA?

Minden elsődleges beavatkozást végző egyetért azzal, hogy az életmentő felszereléseknek megbízhatónak és minden körülmények között biztonságosan kell, hogy működjenek. Tehát ami a karbantartást illeti, nyilvánvaló, hogy a hidraulikus mentőeszközök a lista elején vannak, igaz? Sajnos ez nem mindig van így.

A hidraulikus mentőeszközök egyike azoknak a berendezéseknek, amelyeket egyes egységeknél nem nagyon használnak, és ezért úgy gondolják, hogy nem igényel rendszeres karbantartást. Ennél a gondolatnál semmi nincs távolabb az igazságtól! A valóság az, hogy amikor ritkán használja a hidraulikus mentőeszközöket, olyan körülmények alakulhatnak ki, amelyek használhatatlanná tehetik, amikor arra szükség van. Például, ha egy vágóollót nem használnak, vagy nem gyakorolnak vele rendszeresen, akkor a mechanizmus csapjain lévő kenőanyag kiszáradhat, amely mozgás közben fém a fémen súrlódást eredményezhet, ami károsíthatja az alkatrészeket, vagy akár katasztrofális meghibásodást is okozhat. Ezzel szemben azok a tűzoltóságok, akik sokat használják az eszközeiket, de nem tartanak folyamatos karbantartást, a csuklópontok csapjain lévő kenőanyagok elhasználódnak.

 Vagyis a végeredmény ugyanaz.

Tehát, mint látható, mindegy, hogy sokat vagy egyáltalán nem illetve ritkán használják a hidraulikus mentőeszközöket, a rendszeres karbantartás mindig fontos.

AZ AKKUMULÁTOROS MENTŐESZKÖZÖK KEVESEBB KARBANTARTÁST IGÉNYELNEK?

Sok hidraulikus mentőeszköz-felhasználót félrevezethet, ha úgy gondolja, hogy ezen eszközök akkumulátoros változatai nem igényelnek rendszeres karbantartást, mint a hagyományos, tömlőkkel működő benzinmotorok. Ez részben igaz, mivel nincs szükség a motor karbantartására. Másodszor, a hidraulikaolaj-rendszer zárt rendszer, így az olajat nem kell évente cserélni. És természetesen nincsenek hidraulikus tömlők, amelyeket ellenőrizni lehet. Azonban továbbra is vannak olyan vezeték nélküli mentőeszközök mozgó alkatrészei, azaz a karok, a pengék és az emelők, amelyeket ugyanúgy kell karbantartani, mint ezeket a hagyományos tömlőhöz kötött hidraulikus mentőeszközökben.

„A karok, pengék és mechanizmusok az akkumulátoros mentőeszközök ugyanolyan karbantartást igényelnek, mint a hagyományos benzinmotoros berendezések ugyanilyen alkatrészei.”

MILYENNEK KELL LENNI A HIDRAULIKUS MENTŐESZKÖZÖK SZERVIZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI TERVÉNEK?

A hidraulikus mentőeszközök karbantartását nagyjából két részre oszthatjuk: Használat utáni karbantartás, amelyet a használónak magának kell elvégeznie és Éves karbantartás, amelyet csak gyárilag képzett szakember végezhet.”………………….

„HASZNOS SEGÍTSÉG A SZERVÍZHEZ ÉS KARBANTARTÁSHOZ.”

Ha Holmatro mentőeszközöket használ, az összes eszköz „Kezelési útmutatója” tartalmazza a „használat utáni” ellenőrzés, tisztítás és tárolás útmutatóját. Mindegyik „Kezelési útmutató” (User manual) digitális másolata letölthető a Holmatro termékeinek weboldaláról.”

A Holmatro termékek Kezelési útmutatója – a már értékesített termékek esetében – magyar nyelven, a honlapunkon is megtalálható a Képviselt cégek, Holmatro, Termékek menüpont alatt. Itt ki kell választani a megfelelő terméket, és a termékoldal legalján találhatók a letölthető dokumentumok.

„KÖVETKEZTETÉS

Ez az újév nagy valószínűséggel megmutatja, hogy milyen lesz egy új normális helyzet. A tűzoltó és mentő szervezetek alkalmazkodnak az új eljárásokhoz és irányelvekhez. Tehát ez is jó alkalom lehet arra, hogy szilárd tervet készítsen a mentőeszközök karbantartására. …………A tűzoltó és mentő felszerelések forgalmazói is alkalmazkodnak a szolgáltatás új módjaihoz. Együtt dolgozva biztosítani tudjuk, hogy a hidraulikus mentőberendezések mindig készen állnak a biztonságos és hatékony felhasználásra.

Dan Crowbridge
Mentési szaktanácsadó
Holmatro USA”