KÉKLÁMPÁS TALÁLKOZÓ AZ AEROPARKBAN

  • 2021. július 24.

KÉKLÁMPÁS TALÁLKOZÓ AZ AEROPARKBAN

Aeroparkot július 24-én a repülőgépeken kívül kéklámpás autók népesítették be.

Több mint 30 tűzoltóautó, köztük fecskendők, műszaki mentő szerek, oldtimerek érkeztek a ferihegyi repülőmúzeumba, amelyek jó része folyamatosan mozgott és izgalmas bemutatókat tartott.

Az ország különböző részéről érkeztek Ferihegyre önkéntes tűzoltó egyesületek több mint harminc tűzoltóautóval, jórészük Old Timer korú Mercedes, Rába, Steyr és Spartan járművek Rosenbauer, Bachert, Ziegler, Labor MIM, HEROS felépítménnyel. De volt Zsiguli kombi tűzoltóautó – igazi old timer – gyönyörűen helyreállítva, felújítva, és volt tűzoltósított Trabant is. Különösen ritkán látható járművek is voltak nevezetesen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, a 40 éves Simba, amellyel akár autózni is lehetett, persze nem vezetőként, hanem utasként. A repülőtér büszkesége az oltókaros Rosenbauer Panther 6×6 reptéri tűzoltóautó, amelyet a látogatók belülről is megnézhettek, és az oltókart és az azon lévő vízágyút működés közben is megcsodálhatták.

A tűzoltóautókon kívül láthatóak voltak a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók (Uaz, Nysa, Robur), amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak.

Oldtimer, ma már ritkaságnak számító rendőrautókkal érkezett a Hagyományőrző Rendőrszázad, de volt még magánkézben lévő Moszkvics 407-es rendőrautó Karcagról, amely saját lábán érkezett.

Szóval a kéklámpás találkozó igazi Old-Timer bemutató is volt.

Persze az Aeropark nem lenne Aeropark ha nem mutatott volna be kéklámpás légi járműveket.

A délelőtti órákban a Légirendészet egyik MD902-es helikoptere volt látható, amelyet a nem csak kívül, de belül is megtekinthettek a látogatók. A légimentők EC-135-ös helikoptere csak rövid ideig vendégeskedett, mert elriasztották.

A rendezvényt két alkalommal Baleseti szimuláció és roncsvágás is színesítette.

A járműből történő mentést a Szentendre ÖTE mutatta be, de voltak köztük „vendégek” is a Főváros egyik tűzoltóságáról és a FER tűzoltóságától is.

A bemutatót az általunk biztosított Holmatro gyártmányú akkumulátoros mentőeszközökkel végezték.

Az első roncsvágásnál egy gyerekülésben lévő sérült gyerek mentése is szimulálva lett a SIPE gyermekmentő készlettel.

A második bemutató végén az egyik roncsot a tető levágásával kabrióvá alakították, és csodák csodája – az akkumulátor visszahelyezése után – a kabrió saját lában távozott.

Ezúton is köszönjük a Szentendre ÖTE színeiben dolgozó csapatnak a munkát.

A rendezvényt a kéklámpás járművek felvonulása zárta, amelyen a résztvevő autók konvojba rendeződve haladtak az Aeropark – Vecsés – Ecser – Vecsés – Aeropark útvonalon.

Örömünkre szolgált, hogy az Aeropark Kéklámpás találkozóján részt vehettünk.

Ha tehetjük jövőre is megyünk

A SziFire Kft. csapata