OmniShore

 

OmniShore támaszrendszer

A biztonság garantált

„Az elsődleges beavatkozást végző személyeknek olyan intuitív, sokoldalú és intelligens támaszrendszerre van szükségük, amilyenek ők maguk. Ezért fejlesztettük ki az OminShore-t, az alapoktól újra gondolt támaszrendszert, amelyet páratlan minőségben és a biztonsági szabványoknak megfelelően alkottunk meg.”                                                                                                                     Holmatro

Az újragondolt támaszrendszer

Minden mentési művelet más és más készségeket és képességeket igényel. Máshogy kell például

 • egy sérült járművet stabilizálni,
 • egy kidőlő falat megtámasztani,
 • egy megrogyott ajtónyílást, vagy tetőt aládúcolni,
 • egy magasban lévő sérült szerkezet alátámasztani,
 • egy árkot kitámasztani.

A konstruktőrök azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy olyan rendszert fejlesszenek ki, amely valamennyi mentési feladatkör megoldására alkalmas. A sokoldalúság mellett további cél volt a megfelelőség az összes vonatkozó minőségi és biztonsági szabványnak, irányelvnek és ajánlásnak.

A fejlesztés eredménye az

OMNISHORE támaszrendszer

A csúcsminőségű OmniShore támaszrendszer a több évtizedes tapasztalat mellett szabadalmaztatott innovációkra épül. Ezek a fejlesztések előnyt jelentenek a felhasználók számára a gyors és biztonságos reagálásra bármilyen szituáció esetén.

Az OmniShore rendszer főbb jellemzői és előnyei:

Súly és hely megtakarítás

 • Egy rendszer az összes stabilizálási művelethez.
 • Bármilyen alkalmazás kivitelezhető a hat különböző támaszból álló rendszerrel.
 • Akár 5,2 m-es hosszúságú egyszintes alátámasztás is kivitelezhető.
 • Nincs szükség fix hosszúságú hosszabbító-csövekre.
 • Mindegyik támasz hosszabbítócsőként is funkcionál.

Gyors és egyszerű összeállítás

 • A szabadalmaztatott háromágú (trident) csatlakozónak köszönhetően minden támasz csatlakoztatható az összes többi támaszhoz.
 • Minden tartozék illeszthető a támaszok mindkét végére.
 • Nem kell pontos mérés, mert két összecsatlakoztatott támasz kétszeres dugattyúlökete maximális rugalmasságot biztosít.

Automata bepattanó zár mechanizmus a tartozékoknál

 • Az összes tartozék csatlakoztatása és levétele egy másodpercen belül elvégezhető.
 • Az OmniShore felülete egyenletes, sima, nincsenek kiálló részek.

Többfunkciós berendezés

 • Az OmniShore támaszok hosszabbító csőként is használhatók.
 • A támaszok a szabadalmaztatott hosszúságváltozás korlátozó (Pull Restrictor) alkalmazásával merevítőrúdként is használhatók.

Maximális biztonság

 • Minden támasz-kombináció megengedett és biztonságos.
 • A szabadalmaztatott háromágú csatlakozó legfeljebb két támasz csatlakoztatását teszi lehetővé.
 • Az OmniShore támaszok a legerősebbek a piacon.
 • A Holmatro az OmniShore -t az amerikai FEMA (Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség) városi kutató-mentő szakcsoportja által használt tesztelési kritériumok szerint fejlesztette ki és vizsgálta be.

Felhasználóbarát kialakítás

 • Könnyű, könnyű szállítani, raktározni és összeállítani.
 • Nincs veszélye annak, hogy a dugattyú kicsússzon, mert minden támasznak van ütközőblokkja.
 • A biztosítóanya mindig simán forgatható, mert minden dugattyún szennyeződés eltávolító horony van.
 • A biztosítóanya egyszerűen meghúzható, illetve lazítható, mert mindegyik támasznak vannak nyílásai az OmniShore támasz kalapács számára.

OmniLock: teljes irányítás

 • Senkinek sem kell a mozgó teher közelében tartózkodnia.
 • Az OmniLock anya automatikusan követi és rögzíti a teher mozgását mindkét irányban.
 • OmniLock meghajtóval az OmniLock támasz elektromosan működtethető a vezeték nélküli távvezérlővel, vagy a rajta lévő nyomógombokkal.
 • A vezeték nélküli távvezérlővel több – maximum 4 db – OmniLock támasz működtethető egyidejűleg, így szinkronemelés is végezhető.
 • Az OmniLock rendszer kisebb létszámmal használható.

Világos információs címkék

 • A rendszer elemein áttekintés található az összes lehetséges támasz-kombinációról, a lehetséges hosszúságokról és az azokhoz tartozó terhelési határokról.
 • QR-kód is található, amely a naprakész kézikönyvre és táblázatokra irányít.

Az OmniShore rendszer rengeteg egyedi újítást, funkciót és előnyt kínál, melyek összefoglalva a következők:

 • Korlátlan számú alkalmazás – kevesebb rendszerelemmel
 • Egyszerű összeállítás – kevesebb munkavégzéssel
 • Teljes (táv)irányítás – kevesebb kezelővel

Három szabadalmaztatott újítás

Háromágú csatlakozó (Trident coupler)

Minden támasz minden másik támaszhoz könnyedén csatlakoztatható.
Csak két támasz csatlakoztatható egymáshoz, így minden kombináció biztonságos.
Minden tartozék illeszkedik a trident csatlakozóhoz és a támaszok dugattyús végéhez is.

Hosszúságváltozás korlátozó (Pull restrictor)

Nincs szükség külön merevítő rúdra:
A hosszúságváltozás korlátozót bármely pneumatikus támaszra fel lehet szerelni, ezzel megakadályozható a támasz hosszúságának változása.

 

 

OmniLock rendszer

Minden OmniLock támasz a rajta lévő OmniLock anya által automatikusan követi a teher mozgását mindkét irányban; ha a mozgás megáll az önzáró anya biztosítja az automatikus reteszelést.

OmniLock anya
Valamennyi pneumatikus OmniShore támasz egy OmniLock anya felszerelésével átalakítható OmniLock támasszá. (Bővebb adatok itt találhatók)

OmniLock meghajtó
Az OmniLock meghajtóval rendelkező OmniLock támasz elektromos működtetésű és vezeték nélkül távvezérelhető. (Bővebb adatok itt találhatók)

Vezeték nélküli távvezérlő
A távvezérlővel több (max. 4 db) OmniLock támasz működtethető egyenként, vagy egyszerre szinkronemeléssel. Egy kezelő által 4 db OmniLock támasz vezérelhető. (Bővebb adatok itt találhatók)

Erőforrás (tápegység)
Az OmniLock rendszer működéséhez szükséges elektromos energiát biztosító erőforrás akár 4 db OmniLock meghajtó vezetékes táplálására alkalmas. Pentheon akkumulátorral működik. (Bővebb adatok itt találhatók)

Az OmniShore támaszok

Az OmniShore rendszer 6 db támaszból áll, amely kiegészül a működtetésükhöz szükséges pneumatikus, hidraulikus, illetve OmniLock elemekkel, valamint különböző tartozékokkal.

 

A 6 db támasz közül egy mechanikus, 28.6 cm alap hosszúságú támasz két menetes dugattyúval, melynek teljes kitolt hossza 46.6 cm. (A képeken a bal szélső) Hosszúsága a dugattyúrudakon lévő menettel – a dugattyúk ki-be csavarásával – állítható. A menetek önzárók, külön biztosítás nincs. (Bővebb adatok itt találhatók.)

A 6 db támasz közül 4 db pneumatikus (A képeken a középső 4 db). A dugattyúrúd kitolása sűrített levegővel történik, rövidítése a levegő elengedésével. A pneumatikus támaszokon biztosítóanya van, amelyet kézzel kell forgatni és meghúzni. A meghúzáshoz, illetve az oldáshoz a OmniShore támasz kalapács is használható. A támaszok alap hosszúsága 21.5 – 103 cm közötti, teljes kitolt hosszúságuk 77.5 – 265 cm közötti. (Bővebb adatok itt találhatók)

A leghosszabb támaszból 2 db összekapcsolásával 5,2 méteres támasz is összeállítható. Ha a megnövekedett hossz miatt a terhelhetőség nem elegendő, akkor hármas oszlopbilincs segítségével akár 3 db támasz is összefogható. A pneumatikus rendszer 12 bar nyomással működik, és maximális feszítőereje 0,6 tonna.

Az OmniLock támaszok méreteikben megegyeznek az OmniShore pneumatikus támaszokkal, csak a biztosító anya helyett egy OmniLock anya van a támaszra szerelve. Az OmniLock rendszer lehetővé teszi a támaszok – maximum 4 db – egyidejű távműködtetését, egyedi és szinkron működésmóddal. (Bővebb adatok itt találhatók)

A 6 db támasz közül – a képeken a jobb szélső – egy hidraulikus teleszkópos henger két dugattyúval. Ez a henger kiválóan alkalmas emelési feladatokra is. Üzemi nyomása 720 bar, emelőereje 10,2 tonna. Alaphossza 61.3 cm, teljes kitolt hossza 115.3 cm. A hidraulikus támaszon is biztosítóanya van, amelyet kézzel kell forgatni és meghúzni. (Bővebb adatok itt találhatók)

Átfogó rendszerszemlélet

A pneumatikus OmniShore támaszok működtetéséhez pneumatikus vezérlő készlet és pneumatikus tömlő készlet szükséges.

Az OmniShore pneumatikus támaszai és a Holmatro emelőpárnái, ill. emeletes párnái ugyanazt a pneumatikus vezérlő rendszert használják, vagyis egy rendszerrel vezérelhetők a Holmatro OmniShore támaszai, a HLB emelőpárnái és HSB emeletes párnái

Az OmniLock támaszok és a Pentheon sorozat eszközei ugyanazzal az akkumulátorral, illetve töltővel működnek.

A Pentheon mentőszerszámokhoz hasonlóan, az OmniLock akkumulátora is tölthető az erőforráson. Egyszerűen csatlakoztassa az erőforrást a töltőre és az egész töltési folyamat önmagát szabályozza.

Az OmniShore rendszer hidraulikus támaszai és a Holmatro emelőhengerei ugyanazzal a kézi tápegységgel működtethetők.

Az OmniShore hidraulikus támaszaihoz tartozó kézi tápegységet az egyszeres működésű Holmatro termékekhez is használhatja.

A Holmatro előre összeállított OmniShore készleteket hozott létre, melyekről web oldalukon tájékozódhatnak:

https://www.holmatro.com/en/rescue/shoring-stabilization/omnishore

 

 

Letölthető dokumentumok: